Lui beest op zijn rug

Lui beest op zijn rug

Deze week moest ik een collega overnemen. Ik vind dat nog steeds best spannend, want hoewel ik al mijn collega’s inmiddels wel redelijk goed ken van de werkoverleggen en teamuitjes, ik weet niet hoe zij werken. 

Misschien was mijn voorgangster wel een poetsmiep die het hele huis heeft gepoetst en kom ik binnen met mijn “Ik ga jullie alles leren over jullie kindje en zal natuurlijk zorgen dat de badkamer en toilet elke dag schoongemaakt is, je bed verschoond wordt, en bij tijd over wil ik er wel een stofzuiger doorheen jassen, maar verwacht niet dat ik daarvoor de banken van de muur trek.”

Natuurlijk breng ik dat met wat humor zodat de boodschap binnenkomt maar het niet gelijk zo streng is. 

Vaak reageren mensen al met: “Nee joh, natuurlijk niet, je bent toch geen werkster!”

Dus alles wat je dan een keer extra doet, vinden ze geweldig. 

En zo hoort het ook.

Vroeger was de kraamverzorgende er 10 dagen van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Ze deed alles in huis, maar dat was ook in de tijd van vader aan het werk, moeder thuis met de kinderen. 

Gelukkig zijn de mannen tegenwoordig langer vrij na de bevalling en kunnen óók stofzuigen en koken. En voor de oudere kinderen is daar, naast papa, de naschoolse opvang en oma.

Al kom ik nog wel eens gezinnen tegen waarbij de vader een, wat wij thuis ‘een lui beest op zijn rug heeft’ noemen. 

En dan bedoel ik niet de uitgeputte vaders, maar de vaders die ’s nachts wél doorslapen en ’s middags ook nog even een tukkie gaan doen en mij hun kind in de armen duwen. 

Of die ene, die laatst naar me toe kwam met de opmerking dat hij even een briefje voor me zou gaan schrijven met wat ik allemaal moest gaan doen, want dat kon ik best doen als zij lagen te slapen…even vergetend dat ik dan hun baby rustig hou zodát ze kunnen slapen! 

Nee, onze hoofdtaken blijven moeder en kind en de hygiëne. En ik wil best wel een vaatwasser in of uitruimen als ik binnenkom, maar als daar bij de afwas 4 wijnglazen met nog een bodempje wijn staan, dan denk ik: als je zo moe was om de vaatwasser in te ruimen, had je er ook voor kunnen kiezen om geen visite uit te nodigen maar de vaatwasser in te ruimen en lekker vroeg je bed in te duiken…maar wie ben ik? 

Deel bericht

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.