Stofdoek

Stofdoek

Toen ik 22 jaar geleden voor de kraamzorg koos, zei iedereen in mijn omgeving: “Dat is nou echt iets voor jou!” Behalve één vriend die steward was, en homo, die zei dat de hele dag naar vagina’s kijken niet echt interessant was (hij gebruikte overigens een andere term dan vagina) waarop ik hem gelijk even met zijn voetjes op de vloer zette met de opmerking: “Nee, op elke vlucht vragen: Wilt u koffie of wilt u thee, dát is uitdagend werk”.

Maar het is wel waar, dit werk is wat me gelukkig maakt, ik hou van mijn werk. Ik hou er van mensen in de watten te leggen en ze te verwennen. En dat is een belangrijk deel van mijn werk. 

Maar het belangrijkste deel is zorgen dat het goed met moeder en kind (en overige gezinsleden) gaat, het observeren, het begeleiden en het handelen. 

Vaak zijn moeders onzeker, door observeren kunnen wij een postnatale depressie herkennen en daar direct op anticiperen. 

Mijn collega was bij een gezin waar de baby ineens stopte met ademen. Zij handelde zonder na te denken (de schrik kwam achteraf) en kreeg de baby weer bij zijn positieven, maar je wil er niet aan denken dat het ’s nachts zou gebeuren terwijl niemand het zou merken! 

Ook heeft bijna elke kraamverzorgende wel eens een kraamvrouw met een fluxus, baarmoederlijke bloeding, meegemaakt. Door het snelle handelen kan voorkomen worden dat de vrouw in shock raakt.

Daar zijn we allemaal op getraind…Naast begeleiding bij de (borst)voeding, het zorgen dat de kraamvrouw gezond eet en drinkt en het zorgen voor de hygiëne (schoon bed, schoon toilet en badkamer) 

En voor de rest? Natuurlijk zorgen we ook voor de partner en eventueel andere kinderen. Natuurlijk gooien we af en toe een stofzuiger door het huis en gooien we een was in de machine als daar tijd voor is. 

Maar onze belangrijkste taak is de gezondheid van moeder en kind en niet, zoals ik laatst in een evaluatie meekreeg als tip, om als ik even niets te doen had, ik best even een stofdoek had kunnen pakken…Tja, dat had ik kunnen doen. 

Maar met deze tip ga ik helemaal niets doen!

Deel bericht

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.