Versoepelde corona-regels

Versoepelde corona-regelsNa maanden in quarantaine gezeten te hebben en geen bezoek te hebben mogen ontvangen mocht de oma van mijn kraamvrouw voor het eerst weer een uurtje uit het verpleeghuis. Ze was dementerend en had haar kleindochter de afgelopen maanden maar een paar keer gezien, als deze samen met haar broer bij haar op visite kwam. Bij slecht weer achter het raam en bij mooi weer in de tuin. Oma op het terras en zij aan de andere kant van de heg. Oma begreep het niet meer helemaal…wie waren dat nou?
Soms in een helder moment realiseerde zij zich dat het haar zwangere kleindochter was maar die momenten waren steeds zeldzamer. Bezoek aan oma brengen was dus vaak best verdrietig .

Tot de corona-regels versoepeld werden en zij haar kleindochter kon bezoeken, die inmiddels bevallen was van een mooi, klein maar pittig meisje.

De corona kraamvisite regels waren ook in de gezinnen enigszins versoepeld en er mocht 1 persoon op visite komen. De moeder van de kraamvrouw zou oma ophalen en gezien de 1- persoonsregel zou er iemand in de tuin  moeten blijven staan. Op zich vond ik het fijn dat het gezin zich ook goed aan de regels hield, maar ik kon het toch niet over mijn hart verkrijgen om het mensje voor het raam op het bankje te laten zitten. En buiten dát…als oma in het verpleeghuis haar kleindochter op afstand al niet herkende, dan zal het, zó voor het raam, ook alleen maar verwarrend voor haar zijn. En hoe groot was de kans dat oma het virus bij zich droeg. Ik liet de keus aan het gezin.

Ik liet haar moeder en oma binnen en terwijl ze op moeder en kind wachtten vertelde ik wat voor mooi meisje haar kleindochter gekregen had. Ze reageerde even met: “wie?” maar toen ze haar kleindochter en achterkleindochter zag was ze weer helemaal helder.

Het was fijn dat ze elkaar weer konden zien en aanraken (schoongewassen én gedesinfecteerd) en dat oma kennis kon maken met haar eerste achterkleinkind. Natuurlijk moesten er ook nog wat foto’s gemaakt worden van de vier generatie vrouwen.

Ja, is het belangrijk en fijn dat er regels zijn,  maar in sommige situaties is het ook belangrijk om even van de regels af te wijken en met je hart te denken… 

Deel bericht

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.