Enquete

Enquete

Je kan geen boek, vogelvoederhuisje of wasmachine online kopen of je krijgt wel een enquête met de vraag hoe het product en de levering bevallen is.

Zo ook in de kraamzorg. Hoe de intake was, hoe het contact met kantoor was en natuurlijk hoe de kraamverzorgster was.

De cliënten konden ons in het begin punten van 0 tot 10 geven, maar omdat wij in Nederland te nuchter zijn om meer dan 8 te geven is dat naar 0 tot 5 punten veranderd. Ik had regelmatig 10 punten maar ben ook realistisch genoeg om te weten dat dat onzin is. 10 is perfect en ik ken weinig perfecte mensen en ikzelf val daar ook zeker niet onder. 

Heb trouwens ook wel eens 0 punten gekregen…

Was bij een stel. Hij kwam uit een Oostblok land en zij van een eiland ergens voor de Afrikaanse kust. Klik was niet goed genoeg om te kunnen vragen hoe en waar ze elkaar ontmoet hadden…ik bedoel, ik heb er al 45 jaar over gedaan mijn man te vinden en die woonde maar 65 km verderop.

Het was een eerste kind en ik probeerde zo goed en kwaad uit te leggen hoe wij dingen hier deden, zonder haar het gevoel te geven dat ze het verkeerd deed. Zoals de baby niet te warm aankleden, niet ingebakerd op de zij leggen en niet even twee minuten aan te leggen en er dan een flesje kunstvoeding in te gooien. 

Met hem dingen bespreken ging prima, hij stond overal open voor, maar bij haar kwam ik er niet doorheen. Ze belde constant naar haar moeder die haar tips gaf die niet echt onder onze veiligheidsnormen vielen. 

Ik probeerde echt haar met zijden handschoenen en lopend op eierschalen zo goed en zo kwaad mogelijk uit te leggen waarom wij dingen zo doen maar ik kreeg alleen maar boze blikken van haar. 

Ik snapte ook wel dat ze haar moeder miste en haar liever om haar heen had, dan mij. En dat ze de adviezen van haar moeder eerder aannam dan die van mij. 

Wat ik ook probeerde, het lukte niet om er doorheen te komen. Ik nam contact op met de verloskundige om te overleggen wat te doen en kreeg gelijk te horen dat zij daar tijdens haar zwangerschap ook tegenaan gelopen waren. Het maakte het probleem niet minder, maar hielp wel. Want je gaat toch aan jezelf twijfelen. 

De verloskundige en kantoor vonden het goed dat ik alleen de controles deed en in ieder geval één voeding mee keek. Dat resulteerde in: Ik kwam binnen, ze zat al klaar voor de controles en trok daarna de nog slapende baby uit haar bedje, propte haar tepel in het mondje en keek me heel triomfantelijk aan terwijl ze me de deur uit keek! Met dit, en het invullen van het kraamdossier stond ik binnen het uur weer buiten. 

Vader deed me dan, verontschuldigend voor zijn vrouw, uitgeleide. Maar in de wetenschap dat hij nu de badkamer, toilet, de was én kraamkamer moest bijhouden. 

Na een aantal weken kreeg ik de evaluatie…een 0! Ik moest er toch om lachen maar vond het wel raar, want ik had mijn naam toch goed geschreven? 

Deel bericht

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.