Oma’s

Oma’s

Nu de corona maatregelen weer versoepeld zijn komt de onrust weer langzaam terug in de gezinnen… 

Zagen we tot voor kort nog (redelijk) uitgeruste ouders die alleen maar hun focus op hun pasgeboren baby konden leggen en heerlijk in hun kleine, veilige en rustige bubbel konden zitten… Alle tijd hadden om hun baby te leren kennen, aan elkaar te wennen en/of om de borstvoeding goed op gang te krijgen…

Ouders die in alle rust een soms hectische of traumatische bevalling konden verwerken…

Nu zie ik weer langzaam de onrust terugkomen. Iedereen wil langskomen, opa’s en oma’s, ooms en tantes, broers en zussen, vrienden, buren… En het liefst wanneer het hun uitkomt. Veel voorkomende opmerkingen als: ” Maar wij kunnen alleen maar in het weekend want wij werken” sabel ik altijd meteen neer met de opmerking dat de baby over een week, of zelfs nog later, óók nog leuk is! 

Maar een ander dingetje wat ik redelijk vaak tegenkwam, en nu helaas weer, zijn over-enthousiaste oma’s. Natuurlijk hebben de opa’s en oma’s hier óók naar toe geleefd, of het nu de eerste of de tiende is, dat maakt niet uit. Soms komen oma’s elke dag langs en durven de vermoeide ouders hier niets van te zeggen. Het is niet aan mij om een oma weg te sturen, maar er een column aan wijden, dat kan ik wel! 

Dus lieve, lieve oma’s

Weet u nog toen u zelf bevallen was? Was u niet moe? Hield uw pasgeboren zoon of dochter u ’s nachts niet uit uw slaap, had u geen last van hechtingen, stuwing, en hormonen? 

Vond u het fijn om na een gebroken nacht snel te gaan douchen omdat uw (schoon)moeder weer langs wilde komen? Ik weet het, het is lang geleden, maar als u héél, héél diep nadenkt dan vermoed ik dat u veel liever zelf met uw zoon/dochter had willen knuffelen dan te moeten toekijken dat uw (schoon)moeder elke dag op de rand van het bed met uw kind zat! 

Dus lieve, lieve oma’s…laat uw kinderen en vooral kleinkind even ‘landen’! U zal merken dat zowel de band met uw kinderen als die met uw kleinzoon of dochter hier echt alleen maar hechter van wordt, dus geef hen even de ruimte! 

Wat mij betreft had die hele coronatijd één voordeel en nu de besmettingscijfers weer oplopen denk ik alleen maar: Gelukkig, de rust komt weer terug! 

P.S.

Oh nee, er is nóg een voordeel: Mijn auto mag nog steeds in de carport omdat mijn man nog thuis werkt! 

Deel bericht

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.